Jacob Mortensen Barfoed 285
- Født: 1590, Vaaddegaard, Ikast sogn 285
- Ægteskab (1): Nn Pedersdatter
- Ægteskab (2): Anne Christensdatter
- Død: 3 Maj 1656, Bjødstrup at age 66 285
Notater:
Jacob Mortensen Barfod i Bjødstrup i Gjellerup (ca 1590-1665), herredsfoged mv. i Hammerum herred.
Jacob Barfod giftede sig sandsynligvis både til gården Bjødstrup og til embedet som herredsfoged.
Fra Karen Goll. Afskrift af arkivar Oluf Nielsens sedler på Herning lokalarkiv: Bjødstrup , der i ældre Tid staves Bjørstrup og en enkelt Gang Bjørnstrup, hvilket maa være den oprindelige Form, har været een Gaard, der længe bevaredes som Selvejer, og maaske aldrig har været andet Lundenæs Jordebog 1498 nævnes Christen Tygesen i Bjørstrup med Afgift af ~ Tønde Smør . 1532 klagede Christen Skram over, at Jacob i Bjørnstrup havde ladet opbygge et Byggested i Skovby Mark med Urette hvorfor Kongen udtager 6 Adelsmænd til at afsige Dom i den Sag . I Reg . s . 45o
I Christian IV's Tid beboedes Bjødstrup af Herredsfoged Jacob Mortensen, der har giftet sig til Gaarden, thi 23 .Feb . 1624 fik han den kgl . Bevilling, at han og hans Medarvingers Forfædre havde faaet nogle Selvejergaarde i Hammerum Herred, kaldet Tingselgods for en vis aarlig Kornskyld og Landgilde, og da Lensmanden havde erklæret, at samme Gods ikke kunde mistes fra Lehet uden største Skade for dets Belejligheds og anden Herligheds Skyld, tillod Kongen, at dette Gods altid skal ligge og blive under Lundenæs og aldrig skilles derfra. Dette var et vigtigt Privilegium paa en Tid, da Herligheden af Selvejergaarde ofte afhændedes til Adelsmand, og disse derved fik Lejlighed til at paalægge dem Hoveri og ofte afkøbte Bønderne deres Selvejerret.
Tingselsgods betyder, at der er truffet en Overenskomst med Kronen om Afgiften . Her er saaledes en kgl . Befaling fra 1532 om,at noget Gods i Bølling Herred i Kong Hanses Tid var "for Tingsel", men da Ihændehaveren nu var død, skulde det sættes til saa høj Afgift. I Lundenæs Jordebog for 1597 opføres som Tingselsgods i Gjellerup sogn. Bjødstrup :Langelund, Hauge, Bishoved, Sønder Fastrup, Da disse Ejendomme ikke alle findes i Jordebogen for 1498, er Tingselen sket efter den Tid, maaske efter Grevens Fejde.
Jakob Mortensen var en velstaaende Mand, Da der i 1647 skulle gives Skat af Rentepenge, maatte han give af 5oo Sletdaler. 24. Feb. bevilgedes der ham den halve Kongetiende af Gjellerup Sogn efter Præsten Hr. Jensens Død, idet den tidligere havde ligget til hans Gaard, hvor den ikke kunde undværes, da der ingen Eng var dertil.
Jacob Mortensen var af fornem Slægt, idet han hørte til den adelige Familie Barfod, men denne havde rigtignok længe været uden Rettigheder paa Grund af ulige Giftermaal . - lo .April tillod Kongen ham efter den daværende Besidders Død at faa som Selvejendom en Gaard i Sedding i Nr .Nebel Sogn, hvorfra hans Slægt stammede, idet han havde berettet, at hans Fader, Morten Jacobsen havde tilforhandlet sig den, men da han ikke havde udredet Afgift til Riberhus, var den skrevet i Fald og annammet under Slottet . En Selvejer, der ikke betalte Afgift, blev nemlig skrevet i Fald, det vil sige, han blev gjort til Fæstebonde.
Jacob Mortensens Ligsten i Gjellerup Kirke var allerede 1766 ulæselig, Inger og Peder Jensens gravminde er forsvundet fra kirkegården. Så vidt Karen Goll.
Der kan læses mere om selvejer slægterne på Herning egnen i bogen: "Selvejerslægten Bjødstrup" skrevet af Jens Abildtrup 1952. 285
Begivenheder
• Beskæftigelse: Herredsfoged: Hammerum herred.
Jacob blev gift med Nn Pedersdatter, datter af Peder Bunde og Ukendt. (Nn Pedersdatter blev født før 1590 i Bjødstrup, Gjellerup sogn, Hammerum herred, Ringkøbing Amt og døde før 1635 i Bjødstrup, Gjellerup sogn, Hammerum herred, Ringkøbing Amt.)
Jacob blev derefter gift med Anne Christensdatter.
|