Ib Christian Andersen 189
- Født: 30 Maj 1870, Høgild, Rind Sogn, Hammerum Herred, Ringkøbing Amt 189
- Dåb: 6 Jun. 1870, Høgild - Rind Sogn, Hammerum Herred, Ringkøbing Amt 189
- Ægteskab (1): Olga Wilhelmine Wickmann den 8 Dec. 1895 i Fredericia Trinitatis sogn, Elbo Herred, Vejle Amt 224
- Ægteskab (2): Astrid Riis den 2 Okt. 1900 i Brande sogn, Nørvang Herred, Vejle amt 187
- Ægteskab (3): Karen Marie Andersen
- Død: 8 Jan. 1951, Horsens Vor Frelser sogn, Nim Herred, Skanderborg amt at age 80 190
- Begravet: 13 Jan. 1951, Horsens Vor Frelser sogn, Nim Herred, Skanderborg amt 190
Notater:
Blev gift 1. gang med en søster til hans 2. kone. Navnet på hans 1 kone har jeg ikke men de fik 1 barn
I det flg. vil jeg forsøge at fortælle lidt om far's søskende,sådan som jeg husker far og mor har fortalt,og som jeg oplevede dem når de var på besøg. l, Farbror Ib fik vi børn først bekendtskab med omkr. 1922, da vi boede i Neder Donnerup. Dette første besøg virkede på os tre drenge som noget næsten kongeligt,idet de ankom i en åben Buick med alt hvad d er hørte til af spejle og læskærme.Vi havde nok set fine biler køre på lan devejen,men nu stod der pludselig en så nær at vi kunne røre den. Een af gangene Ib besøgte os, var far og mor med på et besøg hos faster og farbror Chr. i Brande, Mor var ikke særlig begejstret Uha,han kørte så stærkt så det var ikke til at følge med( vel nok ca.6o km.i timen og så kørte han Ib,så tæt op ad dem de skulle forbi, at mor uvægerlig råbte "Du hav de nær kørt imod" hvortil Ib repliserede", blot der kan gå en Horsens Av is imellem, så sker der ikke noget". Mor kunne ikke rigtig tåle farbror Ib, hun syntes han var for overlegent mens vi drenge syntes det var sjov, Ib var rask i replikken. Far har fortalt at Ib som 14 års dreng, var lærer ved pigeskolen i Høgild. Far besøgte Ib af og til. Engang fulgte Ib med på Station en i Horsens. Pludselig siger Ib," Se ham der med den høje flip, han er vel nok økonomisk" og far spørger,"hvad mener du"- "Jo,kan du ikke se,han sparer på skosålerne." I øvrigt lader vi sønnen Ib fortsætte: December 1985- R.:N.
IB ANDERSEN Til slægtsbogen om min far Ib Christian Andersen kendt som "I. C ." i Horsens Som dreng havde far været med til at plante heden til under Enrico Dalgas' personlige ledelse. Hedeselskabet var jo et resultat af 1864 og parolen "hvad udad tabes skal indad vindes ", og i sine drengeår i 1870erne har far lært dette for hele livet. Han var myreflittig, hans gerning som assurandør i mere end 50 år var også et "plantearbejde", og det plantede behøvede læhegn. Det anlagde far ved at behandle folk ordentligt og hæderligt, så mange af hans klienter blev hans personlige venner for livet. Far var hjemmemenneske. Når kontoret var lukket og posten afsendt, et næsten symbolsk ritual hver dag så satte far sig til det runde bord i hjørnestuen, skiftede briller og lagde sine 7-kabaler med sirlige, små kabalekort, medens vi alle hver med sin stilfærdige syssel lyttede til radioen: pressens radioavis, " Familien Hansen" eller under krigen BBC fra London, måske et radioteatersp il. Siden kunne vi spille et lotteri, ludo, da vi blev større et slag hjerterf ri, men da gav lektierne os ellers beskæftigelse nok. Far elskede biler og havde just udskiftet sin Buick 1923 med en Ford 1939, da krigen kom og standsede al privat bilkørsel. Så købte han sig en cykel. Han var da 70 år og passede under hele krigen sin store forretning med landdistrikt helt ud til Ejstrupholm på cykel sommer og vinter. Far var sund og rask til sit 80. år, Han kørte selv med bilen og mor til Frederikshavn for at besøge Frieda og mig i Sverige det år (1950), men det blev også hans næstsidste rejse, for kort efter blev han alvorligt syg og et halvt år senere drog han da ud på den sidste rejse. De sidste dage fantaserede han om barndomshjemmet og gården. Han troede hospitalssengen var en hestevogn, hvorfra han opildnende råbte til "Musse". Sådan sluttede han, som han var begyndt, -en rask dreng fra heden.
Med mange hilsener til slægten
Ib Andersen Sønderborg
Jeg mener at huske at min morfar Ib Chr. Andersen fattede sympati for en sekretær ( mens han var gift 1. gang) og med hende fik han de 4 børn, hvoraf min mor Ida Andersen og IB Andersen kom på børnehjem og Ib blev taget "til nåde" idet morfaren mente drenge var mest værd....måske kun myter og rygter"! Venlig hilsen Elsebeth Elsted
Begivenheder
• Beskæftigelse: Købmand.
• Lægsrulle: Rind sogn.
Ib blev gift med Olga Wilhelmine Wickmann den 8 Dec. 1895 i Fredericia Trinitatis sogn, Elbo Herred, Vejle Amt.224 (Olga Wilhelmine Wickmann blev født den 17 Mar. 1876 i Fredericia Trinitatis sogn, Elbo Herred, Vejle Amt, dåb den 9 Maj 1876 i Fredericia Trinitatis sogn, Elbo Herred, Vejle Amt, døde den 20 Apr. 1896 i Brande sogn, Nørvang Herred, Vejle amt 225 og blev begravet den 27 Apr. 1896 i Fredericia Trinitatis sogn, Elbo Herred, Vejle Amt 225.)
Ib blev derefter gift med Astrid Riis den 2 Okt. 1900 i Brande sogn, Nørvang Herred, Vejle amt.187 (Astrid Riis blev født den 17 Feb. 1869 i Vordingborg sogn, Bårse Herred, Præstø Amt 188, dåb den 13 Maj 1869 i Vordingborg sogn, Bårse Herred, Præstø Amt 188 og døde den 21 Mar. 1944 i Jystrup sogn, Ringsted Herred, Sorø Amt 2.)
Parnotater:
Ved vielsen med Astrid Riis står det at han er enkemand
Ib blev derefter gift med Karen Marie Andersen, datter af Peter Andersen og Hansine Petrea Steffesen. (Karen Marie Andersen blev født den 5 Aug. 1904 i Horsens Vor Frelser sogn, Nim Herred, Skanderborg amt 203, dåb den 9 Okt. 1904 i Horsens Vor Frelser sogn, Nim Herred, Skanderborg amt 203 og døde den 19 Okt. 1976 i Horsens Vor Frelser sogn, Nim Herred, Skanderborg amt.)
|